Czynniki determinujące akceptację choroby przez pacjentów leczonych z powodu żylaków kończyn dolnych - Wiśniewska-Szumacher, Ada; Karakiewicz, Beata; Bażydło, Marta; Szkup-Jabłońska, Małgorzata; Jurczak, Anna; Grochans, Elżbieta (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2013)
Wstęp. Akceptacja choroby sprzyja poczuciu bezpieczeństwa, łagodzi negatywne emocje wywołane chorobą, zmniejsza poczucie dyskomfortu. Cel. Celem przeprowadzonych badań było poznanie czynników determinujących akceptację choroby przez pacjentów leczonych z powodu żylaków kończyn dolnych. Materiał i metody. Badania przeprowadzono wśród pacjentów hospitalizowanych. Obejmowały one grupę 50 osób czekających na operację usunięcia żylaków kończyn dolnych i grupę 50 osób z tą samą dolegliwością, ale leczonych ambulatoryjnie. Wybraną metodą był sondaż diagnostyczny z wykorzystaniem standaryzowanego kwestionariusza akceptacji choroby (AIS). Wyniki i wnioski. W obydwu grupach najczęściej udzielane odpowiedzi wskazują na średni i wysoki stopień akceptacji choroby. Nie stwierdzono istotnej różnicy wyniku AIS w zależności od płci, zarówno w grupie osób operowanych, jak i w grupie leczonej ambulatoryjnie. Zaobserwowano istotną korelację dla połączonych grup pacjentów nieoperowanych i operowanych między wiekiem a akceptacją choroby. Pacjenci ze wskaźnikiem masy ciała (BMI) mieszczącym się w normie wykazują wyższy stopień akceptacji choroby aniżeli pacjenci z wyższą jego wartością, jednak związek między AIS a BMI dla obu grup łącznie nie jest istotny statystycznie. 1. W badaniu wykazano, że indywidualny poziom akceptacji dyskomfortu związanego z chorobą mierzony standaryzowanym kwestionariuszem AIS jest uzależniony od: — czynników demograficznych, takich jak wiek, BMI; — czynników socjologicznych, takich jak obecnie podejmowanie pracy zawodowej; — czynników wynikających z doświadczenia życiowego, takich jak przebyte dotąd hospitalizacje. 2. Akceptacja choroby u osób, które zdecydowały się na poddanie operacyjnemu usuwaniu żylaków kończyn dolnych, jest znacząco niższa niż u pacjentów leczonych ambulatoryjnie.