Uwarunkowania jakości życia w zdrowiu dziewcząt z zaburzeniami miesiączkowania na tle zdrowych rówieśniczek - Zięba, Ewa; Markowska, Małgorzata; Krawczyńska, Jadwiga; Król, Halina; Nowak - Starz, Grażyna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2013)
Wstęp. Dorastające dziewczęta, aby zbudować schemat relacji społecznych, z którego będą korzystać w dorosłym życiu potrzebują kontaktu z rówieśnikami. Do rówieśników kierują potrzebę akceptacji i poparcia. Doświadczenia nabywane w środowisku szkolnym wpływają na rozwój nastolatków w wielu sferach. Cel pracy. Celem pracy było zbadanie związku korelacji między jakością życia dziewcząt z zaburzeniami miesiączkowania w świetle kwestionariusza KIDSCREEN-52 a ich wiekiem, wybranymi wskaźnikami zdrowia fizycznego oraz wybranymi wskaźnikami socjodemograficznymi na tle zdrowych rówieśniczek. Materiał i metody. Zbadano 122 dziewcząt ze środowiska miejskiego i wiejskiego z zaburzeniami miesiączkowania oraz 240 dziewcząt bez zaburzeń w stanie zdrowia i rozwoju ze szkół podstawowych i gimnazjalnych z różnych środowisk. Badaniami objęto dziewczęta w wieku 13–16 lat. W badaniach zastosowano metodę sondażu diagnostycznego wraz z techniką wywiadu kwestionariuszowego oraz następujące narzędzia badawcze: KIDSCREEN-52 polska wersja kwestionariusza do badania jakości życia związanej ze zdrowiem dzieci i młodzieży, ankietę własnej konstrukcji zawierającą pytania dotyczące sytuacji społeczno-ekonomicznej badanych (skala FAS). Dla uzyskania danych somatometrycznych zastosowano techniki pomiarów antropometrycznych. Wyniki. Stwierdzono zależności pomiędzy wymiarami jakości życia związanej ze zdrowiem a wiekiem. Środowisko, w którym mieszkają dziewczęta wpływa, łącznie ze wskaźnikami socjodemograficznymi mierzonymi na poziomie jednostki, na pozycję społeczną, a przez to na zdrowie. Wnioski. Istnieje zależność pomiędzy wymiarami jakości życia związanej ze zdrowiem, a wiekiem, wybranymi wskaźnikami zdrowia fizycznego oraz wybranymi wskaźnikami socjodemograficznymi dziewcząt. Dziewczęta z zaburzeniami miesiączkowania uzyskały niższe wyniki we wszystkich wymiarach jakości życia związanych ze zdrowiem, w porównaniu z dziewczętami bez tych zaburzeń. W miarę upływu czasu dziewczęta lepiej oceniają zadowolenie z życia w poszczególnych wymiarach kwestionariusza KIDSCREEN-52.