Spojrzenie na ciążę i poród przez pryzmat różnych religii - Olszewska, Jolanta; Czerwińska - Osipiak, Agnieszka; Michalik, Anna; Kunat, Katarzyna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2013)
Religia jest dla człowieka jednym z najważniejszych zjawisk społecznych, kształtuje, bowiem kulturę, ale przede wszystkim podkreśla odrębność narodu lub grupy etnicznej. Każda z religii obecna we współczesnym świecie opiera swoje założenia i funkcjonowanie na świętych pismach lub księgach, w których jako jedne z najbardziej istotnych zapisano poglądy wyznawców na temat między innymi płodności, poczęcia, aborcji, a także innych dziedzin życia. Religie wymienione w tej pracy cechują się odmiennym spojrzeniem na zwyczaje i rytuały wiążące się bezpośrednio z ciążą, porodem i połogiem.