Wiedza młodych mężczyzn o raku jądra - Baran, Magdalena; Walewska, Elżbieta; Binko, Katarzyna; Ścisło, Lucyna; Szczepanik, Antoni M.; Czupryna, Antoni (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2014)
Wstęp. Nowotwory złośliwe jądra występują stosunkowo rzadko u młodych ludzi, stanowią 0,5–1,5% wszystkich nowotworów złośliwych. Wykrycie we wczesnym stadium choroby daje gwarancję wyleczenia. Cel. Celem badania była ocena poziomu wiedzy młodych mężczyzn na temat raka jądra. Uzyskane wyniki mogą stanowić podstawę do podjęcia działań edukacyjnych wśród młodych ludzi. Materiał i metody. Badania przeprowadzono wśród 300 mężczyzn na terenie miasta Krakowa. Wiek badanych wahał się w granicach 18–35 lat. Średnia wieku wynosiła 23 lata. Metodą zastosowaną w badaniu był sondaż diagnostyczny, a narzędziem badawczym kwestionariusz ankiety własnego autorstwa. Wyniki badań poddano analizie ilościowej i jakościowej. Obliczenia statystyczne przeprowadzono za pomocą programu Statistica 10,0. Wyniki i wnioski. O samobadaniu jąder słyszało 40% osób, znajomość techniki badania deklarowało 13%, a tylko 16% mężczyzn kiedykolwiek przeprowadzało samobadanie. Starsi wiekiem mężczyźni częściej deklarowali znajomość techniki samobadania. Powiększenie jądra jest objawem niepokojącym tylko dla 59% mężczyzn. Poziom wiedzy o raku i samobadaniu jąder wśród młodych mężczyzn jest niski. Należy podjąć działania profilaktyczno-edukacyjne w ramach promocji zdrowych zachowań wśród młodzieży szkół średnich. Problemy Pielęgniarstwa 2014; 22 (1): 1–5