Ocena funkcji poznawczych u chorych objętych domową długoterminową opieką pielęgniarską - Cebulak, Marta; Markiewicz, Iwona; Guty, Edyta (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2014)
Wstęp. Zaburzenia funkcji poznawczych wpływają negatywnie na codzienne funkcjonowanie chorych, pogarszają jakość ich życia oraz ich rodzin. Odpowiednio wczesne rozpoznanie zaburzeń funkcji poznawczych zwiększa szansę na zahamowanie lub spowolnienie procesu narastania tych zaburzeń oraz umożliwia zachowanie lepszej sprawności i większej samodzielności chorych. Rozpoznanie zaburzeń funkcji poznawczych pozwala również wskazać osoby wymagające świadczeń opiekuńczych i pielęgnacyjnych. Jedną z form takich świadczeń jest domowa długoterminowa opieka pielęgniarska. Cel. Celem pracy była ocena funkcji poznawczych u chorych objętych domową długoterminową opieką pielęgniarską. Materiał i metody. Badaniami objęto 190 pacjentów domowej długoterminowej opieki pielęgniarskiej dwóch niepublicznych zakładów opieki zdrowotnej w województwie śląskim. Badania przeprowadzono w 2013 roku. W badaniach zastosowano metodę sondażu diagnostycznego z użyciem następujących narzędzi badawczych: Skróconego Testu Sprawności Umysłowej (AMTS), skali Barthel oraz kwestionariusza wywiadu własnej konstrukcji. Wyniki i wnioski. Badani pacjenci to osoby w wieku 44–100 lat. Średnia wieku osób badanych wynosiła 81,99 lat. Sprawność umysłowa badanych pacjentów oceniana za pomocą testu AMTS wynosiła średnio 4,69 punktów. U jednej trzeciej badanych (33,68%) stwierdzono prawidłowy stan sprawności umysłowej, u 28,95% badanych — umiarkowane upośledzenie sprawności umysłowej, natomiast u ponad jednej trzeciej badanych (37,37%) — ciężkie upośledzenie sprawności umysłowej. Na podstawie analizy statystycznej wykazano korelację między wiekiem oraz wykształceniem badanych a upośledzeniem sprawności umysłowej. Na mniejszą sprawność umysłową wpływ miała również liczba chorób współistniejących u osób badanych. Upośledzenie sprawności umysłowej wpływało także na ograniczenie sprawności funkcjonalnej. Problemy Pielęgniarstwa 2014; 22 (1): 20–26