Analiza stresu związanego z akulturacją oraz strategii radzenia sobie ze stresem wśród studentów English Program Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie - Szkup, Małgorzata; Polakiewicz, Paulina; Schneider-Matyka, Daria; Jurczak, Anna; Stanisławska, Marzanna; Wieder-Huszla, Sylwia; Kotwas, Artur; Karakiewicz, Anna; Grochans, Elżbieta (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2014)
Wstęp. Współcześnie obserwuje się coraz częstsze występowanie zjawiska migracji edukacyjnej. Studenci międzynarodowi przebywający w kraju odmiennym kulturowo podlegają akulturacji. Proces ten ma charakter indywidualny, a na jego przebieg wpływa wiele czynników. Cel. Celem pracy była analiza obszarów wpływających na poczucie stresu związanego z akulturacją wśród studentów English Program Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie oraz ocena ich strategii radzenia sobie ze stresem. Materiał i metody. Badania przeprowadzono w latach 2011–2012 metodą sondażu diagnostycznego. W badaniu wzięło udział 129 studentów medycyny, w tym 77 kobiet oraz 52 mężczyzn. Średni wiek ankietowanych wynosił 22,66 lata. Do oceny stresu akulturacyjnego zastosowano skalę Acculturative Stress Scale for International Students (ASSIS). Do analizy strategii radzenia sobie ze stresem użyto skali Brief COPE. Udział w badaniu był anonimowy i dobrowolny. Analizy statystycznej dokonano za pomocą współczynników korelacji liniowych Pearsona i rang Spearmana. Wyniki. Na podstawie uzyskanych wyników badań wyznaczono średni poziom stresu związanego z akulturacją — 79,15 punktów. Ankietowani za najbardziej odczuwalne aspekty stresu związanego ze zmianą otoczenia kulturowego podawali: tęsknotę za domem, szok kulturowy oraz inne niespecyficzne czynniki. Wnioski. 1. Podjęcie studiów w obcym kraju wiąże się z narażeniem młodych ludzi na stres związany z akulturacją. Studenci z krajów skandynawskich w zetknięciu z polską rzeczywistością radzą sobie dość dobrze, uskarżając się głównie na tęsknotę za domem. 2. Wdrażanie programów integracyjnych przez państwo przyjmujące studentów obcokrajowców może stanowić istotne źródło wsparcia w procesie akulturacji. Problemy Pielęgniarstwa 2014; 22 (1): 74–81