Wykorzystanie ICNP® w opiece pielęgniarskiej nad pacjentem z nadciśnieniem tętniczym - Grabowska, Hanna; Grabowski, Władysław; Gaworska-Krzemińska, Aleksandra (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2014)
Międzynarodowa Klasyfikacja Praktyki Pielęgniarskiej (ICNP®) jest integralną częścią globalnej infrastruktury informacyjnej, praktyki i polityki zdrowotnej, której celem jest poprawa opieki zdrowotnej na całym świecie. Międzynarodowa Klasyfikacja Praktyki Pielęgniarskie stanowi ujednolicony system języka pielęgniarskiego, terminologię stosowaną w praktyce pielęgniarskiej, ułatwiającą porównywanie pojęć stosowanych w konkretnych placówkach z istniejącymi systemami terminologicznymi. Celem niniejszej pracy było ukazanie możliwości wykorzystania ICNP® w opiece pielęgniarskiej nad pacjentem z nadciśnieniem tętniczym. Aktualna wersja ICNP® stwarza szansę implementacji gotowych diagnoz oraz interwencji podejmowanych przez personel pielęgniarski w opiece sprawowanej nad pacjentami z rozpoznanym nadciśnieniem tętniczym. Problemy Pielęgniarstwa 2014; 22 (1): 107–112