Informowanie pacjenta o podejmowanych działaniach elementem świadomej zgody - Zurzycka, Patrycja (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2014)
Postępujące przemiany społeczne i rozwój nauk biomedycznych spowodował, że pacjenci współuczestnicząc w procesie terapeutycznym domagają się wyczerpujących i zrozumiałych informacji o oferowanych im świadczeniach. Jedynie pełny i wyczerpujący dostęp do wszystkich związanych z procesem terapeutycznym wiadomości umożliwia pacjentowi podjęcie decyzji i wyrażenie zgody na proponowane mu działanie. Celem pracy jest omówienie prawa pacjenta do informacji oraz charakterystyka zgody świadomej. W pracy omówiono kryteria zgody świadomej oraz dokonano analizy unormowań prawnych i etycznych dotyczących obowiązku informacji i uzyskiwania zgody pacjenta na świadczenie zdrowotne. Skoncentrowano na pacjentach pełnoletnich, zdolnych do zrozumienia informacji i wyrażanie zgody. Problemy Pielęgniarstwa 2014; 22 (1): 113–118