Poczucie koherencji jako predyktor zachowań zdrowotnych w grupie osób palących - Marzec, Alicja; Andruszkiewicz, Anna; Banaszkiewicz, Mariola; Nowik, Marta (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2014)
Wstęp. Palenie tytoniu jest poważnym problemem zdrowotnym, przyczyną wielu chorób. Poczucie koherencji jest zasobem, który może być ważnym predyktorem zachowań zdrowotnych. Cel. Celem pracy było ustalenie związku między poczuciem koherencji osób palących a podejmowanymi przez nie zachowaniami zdrowotnymi. Materiał i metody. Badaniem objęto 221 osób palących. W badaniu wykorzystano Kwestionariusz IZZ do oszacowania zachowań zdrowotnych, SOC-29 Antonovsky`ego do oceny poczucia koherencji, test Fagerströma do ustalenia typu uzależnienia, motywację do porzucenia nałogu palenia badano testem Schneider. Wyniki. Wartość średnia globalnego poczucia koherencji w badanej grupie wynosiła 132,51 przy SD = 26,16. Stwierdzono lekkie obniżenie tendencji do zachowań zdrowotnych. Badane kobiety nie różnią się w zakresie zachowań zdrowotnych ze względu na typ uzależnienia, mierzony testem Fagerströma. Natomiast palący mężczyźni różnią się między sobą w zakresie jednego typu zachowań zdrowotnych — prawidłowe nawyki żywieniowe. Osoby z wyższym wskaźnikiem zachowań zdrowotnych w grupie palaczy mają wyższe poczucie koherencji niż osoby z niższym wskaźnikiem zachowań zdrowotnych. Wnioski. Poczucie koherencji pełni bardzo istotną rolę w podejmowaniu zachowań zdrowotnych, ale tylko w grupie palących mężczyzn, w grupie kobiet rola tego predyktora jest znacznie mniejsza. Problemy Pielęgniarstwa 2014; 22 (2): 123–129