Analiza wiedzy studentek Uniwersytetu Medycznego w Lublinie z zakresu epidemiologii raka piersi - Kalinowski, Paweł; Bojakowska, Urszula; Kowalska, Marta (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2014)
Wstęp. W ostatnim czasie natężenie chorób nowotworowych szczególnie się zwiększyło. Ze względu na fakt, że rak piersi tak często prowadzi do zgonu, należałoby włożyć więcej wysiłku nie tylko we wczesne wykrywanie, ale co najważniejsze profilaktykę pierwotną. Cel pracy. Celem pracy było przedstawienie wiedzy studentek Uniwersytetu Medycznego w Lublinie z zakresu epidemiologii raka piersi. Materiał i metody. Narzędziem badawczym była ankieta własnego autorstwa skonstruowana na potrzeby badania. Obejmowała ona 32 pytania z zakresu epidemiologii raka piersi u kobiet w Polsce. Badaniem objęto 148 studentek Uniwersytetu Medycznego w Lublinie. Otrzymane wyniki poddano analizie statystycznej. Wyniki. Zdecydowana większość ankietowanych (78%) uważała, że świadomość kobiet na temat choroby nowotworowej piersi jest przeciętna. W badanej grupie większość (75%) wskazało jako najczęstszy nowotwór raka piersi. Znacznie więcej trudności sprawiło określenie, który nowotwór powoduje największą liczbę zgonów u kobiet w Polsce. Na pytanie dotyczące poziomu wiedzy z zakresu czynników ryzyka raka piersi w badanej grupie większość określiła go jako bardzo dobry i dobry. Wnioski. Wiedza z zakresu epidemiologii raka piersi nie jest satysfakcjonująca w badanej grupie. Mimo deklaracji, że stan wiedzy na temat czynników ryzyka raka piersi jest dobry i bardzo dobry wiedza kobiet jest niewystarczająca. Problemy Pielęgniarstwa 2014; 22 (2): 147–153