Homoseksualny pracownik ochrony zdrowia w opinii pacjentów - Morawa, Klaudia; Padykuła, Marlena; Zalewska-Puchała, Joanna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2014)
Wstęp. Szacuje się, że liczba osób homoseksualnych w Polsce waha się pomiędzy 5% a 8% ogółu społeczeństwa. Jak pokazują różne badania, Polska jest krajem mało tolerancyjnym w stosunku do osób homoseksualnych. Nadal spora liczba osób powiela stereotypy dotyczące osób homoseksualnych. Cel. Celem pracy było poznanie opinii pacjentów na temat homoseksualnego pracownika ochrony zdrowia. Materiały i metody. Badania przeprowadzono metodą sondażu diagnostycznego techniką ankietową. Narzędziem badawczym był kwestionariusz ankiety własnej konstrukcji. Badaniem objęto 56 pacjentów Uzdrowiskowego Szpitala Kardiologicznego w Rabce-Zdroju. Sondaż przeprowadzono w kwietniu w 2013 roku. Wyniki. Pacjenci w większości zadeklarowali się jako osoby tolerancyjnie nastawione do osób homoseksualnych. Wyrazili opinię, że osoba homoseksualna nie sprawuje gorszej opieki niż osoba heteroseksualna. Nie mniej pacjenci uważają, że osoby homoseksualne nie powinny pracować z dziećmi i na bloku operacyjnym. Część pacjentów nie zgodziłaby się na wykonanie toalety ciała i pobranie krwi przez homoseksualnego pracownika ochrony zdrowia. Wnioski. Wśród badanej grupy pacjentów większość opinii dotyczących homoseksualnych pracowników służby zdrowia była pozytywna. Pacjenci częściej byli pozytywnie nastawieni do homoseksualnej pielęgniarki niż homoseksualnego pielęgniarza. Problemy Pielęgniarstwa 2014; 22 (2): 172–177