Problemy i bariery w życiu codziennym osób niepełnosprawnych fizycznie - Nawalana, Anna; Baran, Magdalena; Nowak, Anna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2014)
Wstęp. Osoby niepełnosprawne bardzo często są marginalizowane, wykluczane z życia społecznego, co powoduje ich alienację i wyobcowanie. Ważne, aby prowadzić politykę na rzecz osób niepełnosprawnych, usuwając wszelkie bariery ekonomiczne, architektoniczne, komunikacyjne, prawne oraz społeczne, co znacznie podniesie jakość ich życia. Cel. Celem badań była ocena przystosowania krakowskich placówek Podstawowej Opieki Zdrowotnej do potrzeb osób niepełnosprawnych. Materiał i metody. Materiał badawczy gromadzono metodą obserwacji z wykorzystaniem techniki obserwacji niestandaryzowanej. Narzędziem badawczym był autorski arkusz obserwacji. Badaniem objęto 44 placówki Podstawowej Opieki Zdrowotnej z terenu Krakowa. Badania przeprowadzono w lutym 2014 roku. Wyniki. Poziom przystosowania badanych placówek Podstawowej Opieki Zdrowotnej do potrzeb osób niepełnosprawnych jest niewystarczający. Ponad jedna czwarta piętrowych przychodni (27,5%) nie miało rozwiązań technicznych umożliwiających przemieszczanie się na wyższe kondygnacje. Ponad połowa badanych placówek (53,5%) miało parking, który nie spełnia założonych kryteriów, w wielu przypadkach zaobserwowano brak miejsc postojowych dla osób niepełnosprawnych. Tylko 12% przychodni miało drzwi automatyczne umożliwiające swobodne wejście do budynku. Wnioski. Większość przebadanych placówek Podstawowej Opieki Zdrowotnej nie spełniała wytycznych projektowania uniwersalnego. Konieczne jest wprowadzenie nowoczesnych rozwiązań i modernizacja budynków użyteczności publicznej, w tym przychodni, co pozwoli podnieść jakość życia osób niepełnosprawnych. Problemy Pielęgniarstwa 2014; 22 (2): 178–183