Zachowania zdrowotne studentów pochodzących z Norwegii studiujących w Polsce - Zalewska-Puchała, Joanna; Majda, Anna; Bożek, Justyna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2014)
Wstęp. Świadczenie opieki zgodnej kulturowo wymaga poznania nie tylko społecznych, ale i kulturowych kontekstów funkcjonowania człowieka, w które wpisują się zachowania zdrowotne. Podtrzymanie zachowań właściwych i eliminacja takich, które zagrażają zdrowiu powinny stać się pierwotnym obszarem oddziaływań osób zajmujących się ochroną zdrowia, w tym także pielęgniarek. Cel. Celem pracy było poznanie zachowań zdrowotnych studentów z Norwegii studiujących w Polsce, na przykładzie Norwegów studiujących medycynę w Krakowie. Materiał i metody. Badania przeprowadzono metodą sondażu diagnostycznego. Zastosowano narzędzia badawcze w postaci kwestionariusza ankiety oraz Skali Poczucia Własnej Skuteczności Schwarzera i Jerusalem. Badania przeprowadzono w 2013 roku wśród 61 Norwegów studiujących na Wydziale Lekarskim w Szkole Medycznej dla Obcokrajowców w UJ CM. Wyniki poddano analizie statystycznej przy użyciu testu chi2 i testu t-Studenta. Wyniki. Badania wykazały, że badani studenci w większości prowadzili prozdrowotny styl życia w zakresie aktywności fizycznej i radzenia sobie ze stresem. Zachowania ryzykowne badanych pojawiały się w zakresie odżywiania, a także palenia tytoniu, picia alkoholu, stosowania hormonalnych leków antykoncepcyjnych, uprawiania przygodnych stosunków seksualnych. Wśród badanych studentów dominował wysoki poziom poczucia własnej skuteczności. Zachowania zdrowotne, takie jak: palenie tytoniu, picie alkoholu, uprawianie sportu, niektóre sposoby radzenia sobie ze stresem były zależne od poziomu poczucia własnej skuteczności. Wnioski. Poznanie kulturowych uwarunkowań zachowań zdrowotnych osób pochodzących z odmiennych obszarów kulturowych jest podstawą świadczenia profesjonalnej, dostosowanej kulturowo opieki pielęgniarskiej. Problemy Pielęgniarstwa 2014; 22 (2): 196–201