Jakość życia chorych na toczeń rumieniowaty układowy - Zalewska-Puchała, Joanna; Nowakowska, Magdalena; Majda, Anna; Bodys-Cupak, Iwona (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2014)
Wstęp. Toczeń rumieniowaty układowy jest przewlekłą chorobą autoimmunologiczną zajmującą wiele narządów i układów. Dotyczy osób młodych, głównie kobiet i charakteryzuje się okresami zaostrzeń i remisji. Choroba doprowadza do poważnego uszkodzenia narządów, czasem zagrożenia życia pacjentów, a często do niesprawności, pogarszając funkcjonowanie w różnych dziedzinach życia. Cel. Celem pracy była próba oceny jakości życia u pacjentów chorych na toczeń rumieniowaty układowy pozostających w okresie remisji choroby. Materiał i metody. W badaniach zastosowano metodę sondażu diagnostycznego oraz analizę dokumentacji medycznej. Posłużono się dwoma narzędziami badawczymi: kwestionariuszem własnej konstrukcji oraz standaryzowanym kwestionariuszem WHOQOL-BREF. Badaniem objęto 73 pacjentów z toczniem trzewnym układowym w fazie remisji, leczonych w II Katedrze Chorób Wewnętrznych UJ CM w Krakowie. Wyniki. Z przeprowadzonych badań wynika, że w kwestionariuszu WHOQOL-BREF najniżej oceniane było funkcjonowanie pacjentów w zakresie dziedziny psychologicznej i fizycznej. Najczęstsze ograniczenia aktywności fizycznej dotyczyły codziennych prac domowych, uprawiania sportu i rekreacji oraz czynności zawodowych. Na gorszą ocenę jakości życia istotnie wpływał starszy wiek, większa częstość hospitalizacji oraz postawa bezradności i unikania wobec choroby. Wnioski. Z przeprowadzonych badań wynika, że jakość życia pacjentów z toczniem rumieniowatym układowym w fazie remisji utrzymywała się na średnim poziomie WHOQOL-BREF. Problemy Pielęgniarstwa 2014; 22 (2): 202–208