Wiedza studentów kierunków medycznych na temat profilaktyki, rozpoznawania i leczenia czerniaka skóry - Żelasko, Aleksandra (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2014)
Wstęp. Coraz większy problem w onkologii stanowi czerniak złośliwy skóry. Co roku notuje się przyrost zapadalności oraz śmiertelności na ten nowotwór. Przyczynia się do tego mała świadomość społeczeństwa na temat czynników ryzyka powstawania czerniaka, jak również późna wykrywalność zmian zachodzących na powierzchni skóry. Na świecie wprowadza się programy profilaktyczne, podkreślające ten problem, a możliwości diagnostyczne oraz lecznicze w tym zakresie są coraz większe. Cel. Ocena wiedzy studentów kierunków medycznych na temat profilaktyki, rozpoznawania i leczenia czerniaka skóry. Materiał i metody. Badania przeprowadzono w okresie od 1.02.2013 r. do 17.04.2013 roku wśród studentów kierunków medycznych, takich jak pielęgniarstwo, położnictwo, ratownictwo medyczne oraz fizjoterapia, na terenie województwa śląskiego. W pracy wykorzystano metodę sondażu diagnostycznego przy użyciu kwestionariusza ankiety własnej konstrukcji. Wyniki i wnioski. Analiza wyników badań wykazała wysoką wiedzę studentów kierunków medycznych w zakresie profilaktyki oraz wiedzy ogólnej na temat czerniaka skóry. Ankietowani posiadali małą wiedzę w zakresie leczenia oraz rozpoznawania tego nowotworu. Respondenci nie mieli problemu ze wskazaniem czynników ryzyka czerniaka oraz stwierdzenia, że korzystanie z solarium niekorzystne wpływa na zdrowia. Problemy Pielęgniarstwa 2014; 22 (2): 216–222