Evidence-based Medicine i Evidence-based Nursing Practice — przegląd polskiego piśmiennictwa naukowego - Gotlib, Joanna; Belowska, Jarosława; Panczyk, Mariusz; Dykowska, Grażyna; Wójcik, Grażyna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2014)
Celem pracy była analiza polskiego piśmiennictwa naukowego podejmującego problematykę zastosowania paradygmatu Evidence-based Medicine w badaniach naukowych oraz zastosowania dowodów naukowych Evidence-based Nursing Practice we wspieraniu decyzji klinicznych pielęgniarek oraz położnych. Dobór piśmiennictwa przebiegał dwuetapowo. Na pierwszym etapie przeanalizowano zasoby bazy Polskiej Bibliografii Lekarskiej. Na drugim etapie dokonano szczegółowej analizy artykułów naukowych zawartych w polskich czasopismach naukowych zawartych na Liście Czasopism Punktowanych Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego nie posiadających współczynnika impact factor (Lista B), opublikowanych w latach 2000–2013. Spośród odnalezionych 34 pozycji piśmiennictwa: 6 prac to prace kliniczne, 2 pozycje piśmiennictwa to materiały konferencyjne, 1 monografia i 1 artykuł redakcyjny — pozycje te zostały wyłączone z dalszej analizy. Do ostatecznej analizy piśmiennictwa naukowego włączono 24 pozycje piśmiennictwa: 9 pozycji piśmiennictwa dotyczy zastosowania EBM i EBP w praktyce lekarskiej, 5 — w praktyce pielęgniarskiej, 2 — w praktyce fizjoterapeutycznej. W polskim piśmiennictwie naukowym liczba artykułów poświęconych tematyce EBM oraz EBP jest wciąż niewystarczająca. Dominują publikacje dotyczące zastosowania wyników wiarygodnych badań naukowych w praktyce klinicznej lekarzy różnych specjalności. Zauważalna jest natomiast niewystarczająca liczba artykułów o tej tematyce w dziedzinie nauk o zdrowiu. Problematyka EBP poruszana jest przede wszystkim w kontekście podnoszenia jakości opieki nad pacjentem oraz jej efektywności (w tym również ekonomicznej) w pielęgniarstwie oraz praktyce fizjoterapeutycznej. Problemy Pielęgniarstwa 2014; 22 (2): 223–227