Poziom wypalenia zawodowego wśród pielęgniarek pracujących w publicznych zakładach opieki zdrowotnej — badania wstępne - Cipora, Elżbieta; Smoleń, Ewa; Gazdowicz, Lucyna; Maliwiecka, Teresa; Poźniak, Ewa (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2014)
Wstęp. Praca może być obciążeniem dla pielęgniarek oraz powodem wypalenia zawodowego. Istnieje wiele definicji wypalenia zawodowego, ale wspólnym elementem jest występowanie negatywnych symptomów chorobowych, wynikających z charakteru wykonywanych zadań zawodowych. Cel. Celem pracy było określenie poziomu wypalenia zawodowego w grupie pracujących pielęgniarek. Materiał i metody. Badaniami objęto 128 pielęgniarek pracujących w zakładach opieki zdrowotnej na terenie województwa podkarpackiego. Narzędziami badawczymi były: standaryzowany Kwestionariusz Wypalenia Zawodowego Maslach oraz autorski kwestionariusz zawierający pytania dotyczące sytuacji demograficznej, społecznej i zawodowej pielęgniarek. Wyniki i wnioski. Wśród badanych pielęgniarek stwierdzono niski stopień wypalenia zawodowego. Najmniejsze wypalenie wystąpiło w depersonalizacji. Zdecydowanie wyższy stopień wypalenia zawodowego stwierdzono w zakresie wyczerpania emocjonalnego oraz niespełnieniu zawodowym. Wiek badanych pielęgniarek, stan cywilny, miejsce zamieszkania, poziom wykształcenia, miejsce pracy nie różnicowały istotnie wskaźnika całościowego poziomu wypalenia zawodowego oraz poszczególnych jego komponentów. Wraz ze stażem pracy respondentek wzrastał poziom wypalenia zawodowego. Dalsze prowadzenie badań z zastosowaniem standaryzowanych narzędzi badawczych pozwoli na ocenę wypalenia zawodowego w tej grupie zawodowej i wprowadzenie działań zmniejszających poziom wypalenia zawodowego.