Zainteresowanie pielęgniarek kształceniem ustawicznym - Głowacka, Mariola; Haor, Beata; Ślusarz, Robert; Biercewicz, Monika; Szewczyk, Edyta (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2014)
Wstęp. Ustawowym obowiązkiem każdej pielęgniarki czynnej zawodowo jest podwyższanie kwalifikacji poprzez aktualizację i poszerzanie wiedzy oraz umiejętności. Cel. Celem pracy było przedstawienie zainteresowania pielęgniarek kształceniem ustawicznym w aspekcie motywów i czynników ograniczających. Materiał i metody. Badanie przeprowadzono w grupie 150 pielęgniarek w 2012 roku metodą sondażu diagnostycznego, techniką ankietową z wykorzystaniem kwestionariusza ankiety. Wyniki i wnioski. Pielęgniarki podejmowały decyzję o kształceniu podyplomowym, kierując się pobudkami ekonomicznymi, własnymi ambicjami, wymogami pracodawcy oraz poprawą jakości świadczeń na rzecz pacjentów i perspektywą zmiany miejsca pracy.