Śmierć pacjenta jako obciążenie w pracy zawodowej pielęgniarki - Głowacka, Mariola; Haor, Beata; Ślusarz, Robert; Sołtysiak, Katarzyna; Biercewicz, Monika (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2014)
Wstęp. Kontakt z pacjentem umierającym może w znacznym stopniu obciążać pielęgniarki biopsychospołecznie. Cel. Celem pracy było przedstawienie wstępnej oceny, w jakim zakresie śmierć pacjenta stanowi obciążenie dla pielęgniarek czynnych zawodowo. Materiał i metody. Badanie pilotażowe przeprowadzono w latach 2011–2012 w grupie 150 pielęgniarek z wykorzystaniem sondażu diagnostycznego, techniki ankietowej i kwestionariusza ankiety. Wyniki i wnioski. Najczęściej w sytuacji śmierci pacjenta pielęgniarki odczuwały smutek (82,7%) oraz współczucie (74%). U części respondentów pojawiały się uczucie zmęczenia (28,7%), zakłócenia snu (22%), niechęć do przychodzenia do pracy (13,3%) oraz spadek motywacji do pracy (12,7%). Wyodrębnienie najbardziej obciążających reakcji oraz ich determinantów pozwala na wprowadzenie efektywnych działań łagodzących, na przykład warsztatów oraz porad psychologicznych.