Wiedza i postawy pielęgniarek wobec wykorzystywania wyników badań naukowych w codziennej praktyce klinicznej – doniesienie wstępne - Gotlib, Joanna; Belowska, Jarosława; Panczyk, Mariusz; Sienkiewicz, Zofia; Wójcik, Grażyna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2014)
Wstęp. Wykorzystywanie wyników badań naukowych w praktyce jest konieczne do zapewnienia efektywnej, bezpiecznej oraz spełniającej najwyższe standardy jakości opieki nad pacjentem. Cel. Celem pracy była analiza wiedzy i postaw pielęgniarek wobec wykorzystywania wyników badań naukowych w praktyce. Materiał i metody. Studenci studiów I stopnia (pomostowych).Większość pracowała w sektorze publicznym, największa grupa osób podejmowała pracę w szpitalu klinicznym. Badania pilotażowe. Badania jakościowe, wywiad ustrukturyzowany, rozszerzony focus. Analiza jakościowa uzyskanych wyników. Wyniki. Dwudziestu studentów studiów I stopnia (pomostowych). Średnia wieku — 43 lata, średni staż pracy — 17 lat. Żadna z osób badanych nie umiała prawidłowo zdefiniować skrótu EBM i EBP i nie znała dostępnych na rynku czasopism naukowych z dziedziny pielęgniarstwa. Najczęściej wskazywanymi czasopismami były: „Impuls” oraz „Magazyn Pielęgniarki i Położnej”. Tylko 2 pielęgniarki uczestniczyły w tworzeniu procedur pielęgniarskich w miejscu pracy. Czynnikami ograniczającymi możliwość korzystania z najnowszych wyników badań naukowych w codziennej praktyce klinicznej były: brak czasu, niewystarczająca znajomość języka angielskiego oraz dostęp do Internetu, jak również praca na stanowisku uniemożliwiającym podejmowanie decyzji. Wnioski. 1. W badanej grupie, poziom wiedzy temat evidence-based nursing practice oraz możliwości wykorzystania wyników badań naukowych w praktyce pielęgniarskiej był niewystarczający. 2. W badanej grupie, bariery ograniczające możliwość korzystania z najnowszych wyników badań naukowych w codziennej praktyce klinicznej miały charakter obiektywny i wymagają zmian systemowych w organizacji pracy oraz systemu kształcenia ustawicznego pielęgniarek. 3. Istnieje konieczność poszerzania umiejętności pielęgniarek w zakresie wyszukiwania dowodów naukowych i oceny ich wiarygodności. 4. Istnieje konieczność poszerzania wiedzy pielęgniarek dotyczącej korzyści płynących z korzystania z aktualnych wyników badań naukowych w codziennej praktyce klinicznej.