Opinie i wiedza studentów pielęgniarstwa na temat kodeksu etyki zawodowej pielęgniarki i położnej - Nawalana, Anna; Majda, Anna; Mazur, Łucja (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2014)
Wstęp. Kodeks etyki zawodowej odgrywa niezwykle ważną rolę w zawodzie pielęgniarki. Zawarte w nim zasady etyczne rozwijają wrażliwość moralną oraz pomagają w rozwiązywaniu dylematów etycznych i dokonywaniu wyborów. Cel. Celem pracy było poznanie opinii i poziomu wiedzy na temat kodeksu etyki zawodowej wśród studentów pielęgniarstwa studiów drugiego stopnia. Materiał i metody. Badanie wykonano metodą sondażu diagnostycznego i testów osiągnięć, z wykorzystaniem autorskiego kwestionariusza ankiety i testu sprawdzającego wiadomości. Grupę badaną stanowiło 100 studentów pielęgniarstwa studiów drugiego stopnia Wydziału Nauk o Zdrowiu UJ CM w Krakowie. Uzyskane wyniki poddano analizie statystycznej. Wyniki. Poziom wiedzy studentów pielęgniarstwa na temat kodeksu etyki zawodowej pielęgniarki i położnej okazał się niewystarczający. Blisko 75% badanych nie wiedziało, kto go uchwala. Prawie wszyscy badani (90%) stwierdzili, że kodeks pomaga pielęgniarkom w codziennej pracy. Wnioski. Pielęgniarki powinny pogłębiać i uzupełniać swoją wiedzę na temat kodeksu etyki zawodowej. Postępowanie zgodne z zasadami etycznymi ułatwia pracę z pacjentem oraz pozostałymi członkami zespołu medycznego.