Kształcenie zawodowe pielęgniarek w ramach studiów pomostowych — świadomy wybór czy konieczność? - Stanisławska, Marzanna; Cybulska, Teresa; Jurczak, Anna; Wieder-Huszla, Sylwia; Smalec, Maria; Pilch, Dorota; Augustyniuk, Katarzyna; Grochans, Elżbieta (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2014)
Wstęp. Lata 90. XX wieku to początek transformacji w systemie kształcenia polskich pielęgniarek. Zgodnie z zapisami Dyrektywy 2005/36/WE Parlamentu Europejskiego i Rady pielęgniarki stanęły przed możliwością uzupełnienia swoich kwalifikacji zawodowych do obowiązujących w krajach Unii Europejskiej. Cel. Celem pracy było poznanie opinii pielęgniarek o kształceniu zawodowym w ramach studiów pomostowych. Materiał i metody. W badaniu wzięło udział 320 czynnych zawodowo pielęgniarek (315) i pielęgniarzy (5) z województwa zachodniopomorskiego, których podzielono na dwie grupy. Pierwsza z nich — grupa badana (207 osób) to pielęgniarki/rze, którzy ukończyli kształcenie w ramach studiów pomostowych lub byli w trakcie ich realizacji. Druga grupa ankietowanych to grupa kontrolna (113 osób), która nie skorzystała z tej opcji podniesienia wykształcenia. Narzędziem badawczym były dwie autorskie ankiety. Wyniki. Dla większości uczestników kształcenia pomostowego (77,5%) studia są świadomie podjętą decyzją. Jednak dla wielu respondentów są one koniecznością. Wnioski. 1. Studia pomostowe są dla pielęgniarek/rzy szansą uzupełnienia kwalifikacji zawodowych do poziomu licencjata pielęgniarstwa spełniającego wymogi unijne. Studia pomostowe wzmacniają samoocenę na gruncie zawodowym i społecznym, zwiększają motywację do dalszego doskonalenia kwalifikacji zawodowych oraz dają poczucie stabilizacji zawodowej. 2. W opinii pielęgniarek/rzy nieuczestniczących w kształceniu pomostowym studia te są dla większości koniecznością, wynikającą z niekorzystnego zapisu traktatu akcesyjnego. Ich ukończenie daje możliwość podjęcia pracy w zawodzie poza granicami kraju, motywuje do dalszego podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz wzmacnia prestiż zawodowy. Dla wielu z nich studia pomostowe to strata czasu i pieniędzy.