Wpływ pracy zmianowej na organizm kobiety - Syrocka, Joanna; Gaworska-Krzemińska, Aleksandra; Barton, Marzena (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2014)
Wstęp. Specyfiką zawodu pielęgniarki jest narażenie na wiele czynników szkodliwych. Obok czynników biologicznych, fizycznych i chemicznych coraz częściej uwaga badaczy jest kierowana w stronę skutków zdrowotnych pracy zmianowej, zwłaszcza nocnej. Ten system pracy powoduje zakłócenie rytmu okołodobowego, w tym zaburzeń w wydzielaniu melatoniny, której właściwością jest działanie przeciwnowotworowe. Długotrwała praca zmianowa może być determinantem chorób nowotworowych, zaburzeń miesiączkowania, długiego oczekiwania na poczęcie, niskiej masy urodzeniowej dzieci oraz braku satysfakcji z życia seksualnego. Cel. Celem pracy było poznanie wpływu pracy zmianowej na wybrane obszary funkcjonowania i zdrowia kobiety. Materiał i metody. Badania przeprowadzono w Uniwersyteckim Centrum Klinicznym w Gdańsku wśród 152 pielęgniarek w 2014 roku. Zastosowano metodę sondażu diagnostycznego oraz autorski kwestionariusz ankiety opracowany na podstawie przeglądu piśmiennictwa w zakresie opublikowanych badań tematycznych. Analizę statystyczną wyników opracowano za pomocą programu statystycznego R, wersja 3.0.2., oraz arkusza kalkulacyjnego Excel. Wyniki. Otrzymano istotną statystycznie zależność pomiędzy liczbą nocnych zmian w miesiącu, a występowaniem guzków w piersi (p = 0,019). Badania wykazały, że istotnie statystycznie częściej guzek w piersi pojawiał się u pielęgniarek, mających 4–6 nocnych zmian w miesiącu, niż u tych, które miały 0–3 zmian nocnych. Wnioski. Analiza ilościowa przeprowadzonych badań wykazała negatywną zmianę stanu zdrowia pielęgniarek po podjęciu pracy zmianowej. Jednakże nie dowiedziono istotnej statystycznie różnicy pomiędzy pielęgniarkami pracującymi w systemie zmianowym (12 h) ze zmianą nocną a pielęgniarkami pracującymi w systemie dziennym. Dla jednoznacznego potwierdzenia wpływu pracy zmianowej na funkcjonowanie kobiet niezbędne są dalsze badania w tym obszarze realizowane w dużych populacjach.