Ocena stanu odżywienia a występowanie powikłań u pacjentów po resekcji żołądka - Ścisło, Lucyna; Walewska, Elżbieta; Kłęk, Stanisław; Szczepanik, Antoni; Orzeł-Nowak, Anita; Czupryna, Antoni; Kulig, Jan (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2014)
Wstęp. Niedożywienie jest częstym następstwem choroby nowotworowej występującym szczególnie w raku żołądka. Wynikiem niedożywienia są zaburzenia układu odpornościowego i zwiększenie ryzyka powikłań, szczególnie po operacji. Zwiększona liczba komplikacji jest przyczyną dłuższej hospitalizacji oraz zwiększenia kosztów leczenia. Dlatego wczesne rozpoznanie niedożywienia w okresie okołooperacyjnym ma istotny wpływ na zmniejszenie powikłań w okresie pooperacyjnym. Cel. Ocena wpływu stanu odżywienia pacjentów z rakiem żołądka na występowanie powikłań w okresie pooperacyjnym. Materiał i metody. Badaniem objęto 99 chorych z rakiem żołądka przed i po zabiegu operacyjnym. Do oceny stanu odżywienia wykorzystano: test przesiewowy Thorsdottir i wsp., procentową utratę masy ciała, stężenie albumin w surowicy krwi, całkowitą liczbę limfocytów (CLL) w krwi obwodowej. Wyodrębniono grupę pacjentów z powikłaniami pooperacyjnymi. Wyniki. U chorych z rakiem żołądka przed operacją występuje obniżenie stężenia albumin w surowicy krwi i CLL. Ogółem kryteria niedożywienia na podstawie testu przesiewowego spełniało 50,5% badanych. Na podstawie wyników oznaczeń CLL niedożywienie wystąpiło u 43,1% pacjentów, a na podstawie stężenia albumin — u 17,1% badanych. Po operacji w porównaniu z okresem przedoperacyjnym zaobserwowano obniżenie stężenia albumin, CLL oraz masy ciała. U chorych niedożywionych częściej obserwowano zapalenia płuc (25,8% vs. 17,7%). Więcej wystąpiło również innych powikłań ze strony układu oddechowego, bez zapalenia płuc (9,7% vs. 2,9) oraz powikłania ze strony układu krążenia (12,9% vs. 0,0%). Wnioski. U pacjentów z rakiem żołądka występuje niedożywienie. Uraz operacyjny powodował pogłębienie niedożywienia chorych. U pacjentów z niedożywieniem w porównaniu z grupą chorych prawidłowo odżywionych zaobserwowano większą liczbę powikłań ze strony układu oddechowego oraz krążenia.