Kompetencje międzykulturowe w pielęgniarstwie - Zdziebło, Kazimiera; Nowak-Starz, Grażyna; Makieła, Ewa; Stępień, Renata; Wiraszka, Grażyna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2014)
Wstęp. Coraz bardziej wyraźna w placówkach ochrony zdrowia obecność migrantów powoduje różne konsekwencje zarówno dla nich samych, jak i dla systemu opieki zdrowotnej oraz dla pracowników ochrony zdrowia. Niewątpliwie przed profesjonalistami opieki zdrowotnej pojawia się wiele nowych zadań związanych z „opieką zróżnicowaną kulturowo”; to oni w tym procesie odgrywają i będą odgrywać główną rolę. Cel pracy. Celem niniejszej pracy było poznanie opinii badanych pielęgniarek na temat potrzeby rozwijania kompetencji kulturowych w pracy z pacjentem. Materiał i metody. Badania przeprowadzono wśród 106 pielęgniarek pracujących w różnych placówkach ochrony zdrowia. Zastosowano metodę sondażu diagnostycznego, a narzędziem badawczym był kwestionariusz ankiety własnego autorstwa. Wyniki. W badanej grupie tylko prawie połowa respondentów (47,2%) zetknęła się z pojęciem kompetencji międzykulturowych. Aż 91,5% badanych twierdziło, że w pracy zawodowej pielęgniarki potrzebna jest znajomość innych kultur oraz niezbędne są kompetencje, między innymi: wiedza dotycząca wpływu różnych kultur na zdrowie, chorobę (57,5%), umiejętności rozpoznawania problemów wynikających z różnic kulturowych (59,4%) oraz postawa przezwyciężania postawy etnocentrycznej, uprzedzeń, stereotypów (59,4%). Wnioski. W pracy zawodowej pielęgniarki potrzebna jest znajomość tematyki dotyczącej innych kultur. Znajomość języka, respektowanie i uznawanie różnic kulturowych, to tylko niektóre postawy i umiejętności ułatwiające pielęgniarce nawiązanie kontaktu z osobą prezentującą odmienną kulturę.