Funkcjonowanie społeczne dzieci niepełnosprawnych - Zięba, Ewa; Zięba, Paulina; Papierz, Justyna; Nowak-Starz, Grażyna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2014)
Wstęp. W dzisiejszych czasach społeczeństwo zmierza do polepszania poczucia dobrostanu. Niestety coraz częściej zauważa się, że problem funkcjonowania niepełnosprawnych w społeczeństwie wciąż jest lekceważony. Niepełnosprawność oraz inwalidztwo jest dość powszechnym zjawiskiem społecznym, dlatego istotny jest fakt pomocy ludziom niepełnosprawnym oraz stworzenia im dogodnych warunków życia w społeczeństwie. Cel. Celem pracy było określenie stopnia trudności funkcjonowania oraz ocena możliwości zmian w zakresie poprawy jakości życia dzieci niepełnosprawnych w społeczeństwie na terenie województwa świętokrzyskiego. Materiał i metody. Badaniem objęto 25 rodzin, w których było 27 dzieci niepełnosprawnych, zamieszkujących tereny miejskie i wiejskie województwa świętokrzyskiego. Badania przeprowadzono od czerwca 2012 do lutego 2013 roku na terenie województwa świętokrzyskiego wśród rodziców bądź też opiekunów dzieci niepełnosprawnych. Badania przeprowadzono z zastosowaniem metody sondażu diagnostycznego z wykorzystaniem autorskiego kwestionariusza ankiety złożonej z 15 zamkniętych pytań. Wyniki. Rodzice uważają, że władze w małym stopniu działają na rzecz niepełnosprawnych. Rodziny głównie otrzymują wsparcie od osób mających tę samą sytuację lub od bliskich. W życiu osoby niepełnosprawnej pojawia się wiele barier, jednak do najczęstszych i najpoważniejszych zalicza się brak wyspecjalizowanej kadry oraz sprzętu medycznego i rehabilitacyjnego. Wnioski. Stopień trudności funkcjonowania dzieci niepełnosprawnych w społeczeństwie jest wysoki. Perspektywa zmiany obecnego podejścia do niepełnosprawności na lepsze jest mało prawdopodobna, gdyż u podstawy leży zmiana ludzkiej mentalności.