Zakres interwencji pielęgniarskich w opiece nad chorym w okresie okołooperacyjnym z wykorzystaniem Międzynarodowej Klasyfikacji Praktyki Pielęgniarskiej - Grabowska, Hanna; Grabowski, Władysław (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2014)
Międzynarodowa Klasyfikacja Praktyki Pielęgniarskiej ICNP® stanowi integralną część globalnej infrastruktury informacyjnej, praktyki i polityki zdrowotnej, której celem jest poprawa opieki zdrowotnej na całym świecie. Cel niniejszej pracy stanowiła próba mapowania terminów opisujących działania podejmowane w opiece sprawowanej nad pacjentami w okresie okołooperacyjnym na ujęte w katalogu ICNP® interwencje. Na podstawie przeglądu artykułów oraz podręczników akademickich opublikowanych w Polsce w ostatnim dziesięcioleciu wyłoniono najczęstsze działania, które są istotne w opiece przed- i pooperacyjnej nad chorym. Wersja ICNP® z 2013 roku umożliwia opisywanie interwencji pielęgniarskich realizowanych w opiece przed- i pooperacyjnej.