Bioetyka a pielęgniarstwo — zarys problematyki - Zurzycka, Patrycja (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2014)
Nieustannie postępujący rozwój wiedzy medycznej, a także techniki ją wspomagającej powoduje powstawanie nowych, nieznanych wcześniej dylematów etycznych. W ich rozwiązywaniu pomocne zazwyczaj są kodeksy etyki zawodowej, a także obowiązujące ustawodawstwo. Jednak ciągły rozwój nauki wyprzedza rozwój skodyfikowanych unormowań etycznych czy prawa. Między innymi taki stan rzeczy przyczynił się do powstania w latach 70. XX wieku bioetyki. Bierze ona za podstawę swych rozważań naturę biologiczną człowieka oraz rozwój biotechnologii. Zmierza do ukazania konfliktów rodzących się na styku tych dwóch elementów, w odniesieniu do wymiaru medycznego, filozoficznego, socjologicznego i psychologicznego. Bioetyka jako dziedzina multidyscyplinarna wymaga współpracy przedstawicieli wielu profesji, spośród których istotną rolę powinny odgrywać pielęgniarki. Pielęgniarstwo, jako jeden z istotnych elementów systemu opieki zdrowotnej nie może funkcjonować w oderwaniu od problemów bioetycznych pojawiających się we współczesnych społeczeństwach. Refleksja bioetyczna nie oznacza wyparcia tradycyjnej etyki zawodu zebranej w formie kodeksów etyki zawodowej, lecz stanowi dodatkową wskazówkę w rozwiązywaniu dylematów moralnych. Celem pracy było przedstawienie relacji bioetyki z pielęgniarstwem.