Opieka pielęgniarska nad chorym z tętniakiem aorty brzusznej w zależności od metody leczenia i trybu przyjęcia do szpitala - Piotrkowska, Renata; Terech, Sylwia; Książek, Janina (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2014)
Wstęp. Celem pracy było porównanie zakresu zapotrzebowania na opiekę pielęgniarską chorych z tętniakiem aorty brzusznej, leczonych metodą klasyczną i endowaskularną w oparciu o studium indywidualnego przypadku. Materiał i metody. Badania przeprowadzono w jednym z trójmiejskich szpitali na Oddziale Chirurgii Naczyniowej. Materiał badań stanowiło dwóch chorych operowanych z wykorzystaniem dwóch technik operacyjnych: klasycznej i endowaskularnej. Badania wykonano, wykorzystując metodę obserwacji, analizy dokumentów medycznych: historii choroby, procesu pielęgnowania oraz wywiadu. Wyniki. Pacjent operowany metodą klasyczną we wczesnym okresie pooperacyjnym wymagał w pełni kompensacyjnego systemu pielęgnacji. W przypadku pacjenta operowanego metodą endowaskularną zastosowano system pielęgnacji częściowo kompensacyjny i wspierająco-uczący. Wnioski. Zastosowane metody leczenia tętniaka aorty w opisanych przypadkach miały wpływ na zakres zapotrzebowania na opiekę pielęgniarską, szczególnie w okresie pooperacyjnym. Niezależnie od zastosowanej metody leczenia chorzy ci wymagają wnikliwej obserwacji, a głównym celem opieki pielęgniarskiej jest zapewnienie choremu poczucia bezpieczeństwa i komfortu.