Wiedza na temat przeszczepiania nerki u pacjentów oczekujących na transplantację - Bojanowska, Marzena; Hreńczuk, Marta; Sowińska, Renata; Jonas, Maurycy; Matłosz, Bartłomiej; Małkowski, Piotr (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2014)
Wstęp. Przeszczepianie nerki stanowi standardową metodę leczenia nerkozastępczego, dającą długoletnie przeżycie biorców. Ma na to wpływ postępowanie okołooperacyjne, ale również wiedza i doświadczenia jakie posiada potencjalny biorca. Cel pracy. Celem pracy była ocena wiedzy na temat przeszczepiania nerki u pacjentów oczekujących na transplantację. Materiał i metody. Badania przeprowadzono w 14 ośrodkach dializ województwa mazowieckiego w oparciu o kwestionariusz ankiety. Grupę badaną stanowiło 74 hemodializowanych pacjentów zgłoszonych do Krajowej Listy Oczekujących. Dwadzieścia cztery procent stanowiły osoby po przeszczepieniu, zgłoszone po raz drugi lub trzeci. Wyniki. Dziewięćdziesiąt procent ankietowanych podało jako dawcę narządu osobę zmarłą. O przeszczepieniu wyprzedzającym słyszało 32%, 73% znało lokalizację przeszczepu, 36% podało jako średni czas przeżycia graftu 10 lat. Osiemdziesiąt sześć procent wiedziało, że transplantacja jest poważnym zabiegiem z możliwością powikłań. Większość o tej metodzie leczenia dowiedziała się od lekarza. Pięćdziesiąt trzy procent badanych miało wiedzę na temat leczenia immunosupresyjnego, 50% wiedziało o potrzebie regularnej kontroli pooperacyjnej. Połowa ankietowanych rozumie potrzebę zmiany stylu życia. Wnioski. Wiedza ankietowanych na temat kwalifikacji, pochodzenia organów, przebiegu leczenia i możliwych powikłaniach jest ogólna i niewystarczająca. Wiedza na temat leczenia immunosupresyjnego, wizyt kontrolnych i stylu życia jest niedostateczna. Wdrożenie programów edukacyjnych dla tej grupy chorych wpłynie na zwiększenie wiedzy i poprawę wyników leczenia. Problemy Pielęgniarstwa 2014; 22 (4): 420–425