Czynniki warunkujące jakość życia pacjentów po przebytym ostrym zapaleniu trzustki - Chmiel, Izabela (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2014)
Wstęp. Ostre zapalenie trzustki jest ważnym wyzwaniem dla współczesnej medycyny w ujęciu klinicznym i w aspekcie społeczno-ekonomicznym. U pacjentów z ostrym zapaleniem trzustki występują problemy zdrowotne natury fizycznej, psychicznej oraz społecznej. Cel. Celem badań była ocena jakości życia rekonwalescentów po przebyciu ostrego zapalenia trzustki, hospitalizowanych od 2000 do 2006 roku w CM UJ w Krakowie. Materiał i metody. W badaniami objęto 142 osoby dorosłe — 61 kobiet i 81 mężczyzn, w wieku 22–69 lat. W badaniu zastosowano retrospektywną analizę dokumentacji medycznej, metodę sondażu diagnostycznego oraz standaryzowany kwestionariusz SF-36. Wyniki i wnioski. Głównymi czynnikami wpływającymi na poszczególne składowe jakości życia są zmienne demograficzno- -społeczne, czyli płeć, wykształcenie, sytuacja zawodowa i stan cywilny. Natomiast zmienne kliniczne związane z ostrym zapaleniem trzustki, czyli ciężkość schorzenia, rodzaj leczenia i obecność powikłań wywierają ograniczony wpływ na jakość życia pacjentów. Wyniki badań dowodzą także, że oceny składowych jakości życia uzyskane dla badanej populacji za pomocą pomiaru SF- 36 są co prawda wyraźnie niższe, ale nie odbiegają istotnie od norm dla populacji generalnej Stanów Zjednoczonych czy rekonwalescentów po OZT w Finlandii. Uzyskane rezultaty mogą być pomocne w szacowaniu zakresu społecznych potrzeb wynikających z przebycia choroby, w kształceniu specjalistów medycznych, a także bezpośrednio w planowaniu rehabilitacji. Problemy Pielęgniarstwa 2014; 22 (4): 426–432