Szef idealny w opinii pielęgniarek operacyjnych - Jarzynkowski, Piotr; Grejczyk, Agnieszka; Książek, Janina; Piotrkowska, Renata (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2014)
Wstęp. Blok operacyjny jest autonomiczną częścią szpitala. To tu wykonywane są najtrudniejsze i najbardziej ryzykowne procedury medyczne, ale jest to też miejsce, gdzie pomimo wysokich kosztów, generowane są największe przychody szpitala. Dlatego osoba kierująca pracą bloku operacyjnego, oprócz odpowiednich cech charakteru oraz wysokich kwalifikacji zawodowych, powinna być dobrym liderem i przywódcą. Cel. Celem pracy jest próba odpowiedzi na pytanie, czy istnieje wzorzec idealnego lidera bloku operacyjnego. Materiał i metody. Badaniem objęto 120 pielęgniarek pracujących w blokach operacyjnych województwa kujawsko-pomorskiego. Badania przeprowadzono na podstawie anonimowego kwestionariusza ankietowego własnego autorstwa. Wyniki i wnioski. Pielęgniarki operacyjne mają wyraźny pogląd, pod kierownictwem jakiego lidera chcą pracować. U pielęgniarek oddziałowych lub kierowników bloku operacyjnego szczególnie cenione są takie cechy jak: doświadczenie, wiedza, szacunek dla personelu i liczenie się ze zdaniem pracowników. Od lekarza chirurga na tym stanowisku oczekuje się umiejętności praktycznych, wiedzy, doświadczenia, odpowiedzialności i spokoju. Problemy Pielęgniarstwa 2014; 22 (4): 439–444