Oczekiwania rodziców w zakresie jakości usług pielęgniarskich na oddziałach pediatrycznych - Leszczyńska, Alina (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2014)
Wstęp. Opieka nad chorymi dziećmi oraz respektowanie należnych im praw w warunkach lecznictwa zamkniętego, stanowi bardzo istotny element świadczeń realizowanych przez pielęgniarki. Chcąc, żeby jakość świadczonej przez personel pielęgniarski opieki na oddziałach pediatrycznych była optymalna w odniesieniu do wymagań rodziców nieletnich pacjentów, konieczne jest poznanie ich oczekiwań w tym względzie. Cel pracy. Celem pracy było uzyskanie informacji na temat oczekiwań rodziców w zakresie jakości usług pielęgniarskich na oddziałach pediatrycznych oraz wykazanie, jakie elementy miały wpływ na ich poziom. Materiał i metody. W badaniach brało udział 99 respondentów. Badana grupa to rodzice dzieci przebywających w szpitalu. Badania przeprowadzono na trzech oddziałach dziecięcych, trzech gdańskich szpitali. Wykorzystano metodę sondażu diagnostycznego. Narzędziem badawczym był autorski kwestionariusz ankiety. Wyniki i wnioski. Po przeprowadzeniu analizy statystycznej wykazano, że: — na poziom oczekiwań rodziców hospitalizowanych dzieci miały wpływ: płeć oraz wiek respondentów, liczba dzieci w rodzinie, czas pobytu dziecka w szpitalu; — wykształcenie ankietowanych, warunki mieszkaniowe oraz miejsce ich zamieszkania nie wpłynęły na prezentowane przez nich oczekiwania. Główne wnioski z przeprowadzonych badań świadczą, że: — ogólny poziom oczekiwań wśród badanych określony został, jako: „wysoki”; — najistotniejszym elementem oczekiwań rodziców jest możliwość pobytu z dzieckiem na oddziale oraz poszanowanie jego godności osobistej. Problemy Pielęgniarstwa 2014; 22 (4): 453–45