Jakość życia kobiet z cukrzycą ciążową - Majda, Anna; Walas, Karolina; Samoiluk, Olga (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2014)
Wstęp. Konieczność prawidłowego wyrównania cukrzycy u kobiet ciężarnych niesie za sobą wiele wyrzeczeń i obowiązków, które mogą mieć istotne znaczenie w ocenie indywidualnej jakości życia. Cel. Celem pracy była próba oceny jakości życia kobiet z cukrzycą ciążową. Materiał i metody. W pracy zastosowano metodę sondażu diagnostycznego z wykorzystaniem ankiety własnego autorstwa oraz wystandaryzowanego narzędzia badawczego — WHOQOL-Bref. Grupę badaną stanowiło 101 kobiet z cukrzycą ciążową. Wyniki. Zdecydowana większość kobiet była zadowolona ze swojej jakości życia. Ogólne poczucie jakości życia było na poziomie przeciętnym. Badane kobiety najwyżej oceniły jakość życia w dziedzinie socjalnej, a najniżej w dziedzinie środowiskowej. Zdecydowana większość kobiet przestrzegała zaleceń medycznych obowiązujących w cukrzycy ciążowej. Kobiety, które były objęte edukacją i te, które oceniły swoją wiedzę dobrze lub bardzo dobrze lepiej przestrzegały zaleceń medycznych. Miały też zdecydowanie lepsze poczucie jakości życia. Czynnikami mającymi największy wpływ na obniżenie jakości życia okazały się powikłania cukrzycowe, zmiana nawyków żywieniowych i obowiązek nakłuwania się do badania krwi kilka razy dziennie. Wnioski. Na ocenę jakości życia badanych kobiet istotny wpływ miały czynniki kliniczne oraz socjodemograficzne, które obniżały jakość życia kobiet z cukrzycą ciążową, jak również edukacja w zakresie cukrzycy ciążowej, która znacznie podwyższała poczucie jakości życia badanych kobiet. Problemy Pielęgniarstwa 2014; 22 (4): 459–463