Oczekiwania chorych wobec personelu pielęgniarskiego - Moczydłowska, Alicja; Krajewska-Kułak, Elżbieta; Kózka, Maria; Bielski, Krzysztof; Kulesza-Brończyk, Bożena; Kalandyk, Halina (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2014)
Wstęp. Pacjenci oceniający swój pobyt w szpitalu, jako bardzo satysfakcjonujący, tak samo oceniają również opiekę pielęgniarską. Cel. Celem pracy była ocena oczekiwań pacjentów wobec personelu pielęgniarskiego. Materiał i metody. Badaniem objęto po 300 chorych oddziałów zabiegowych (grupa I) i oddziałów zachowawczych (grupa II) i wykorzystano kwestionariusz autorski oraz skale SWLS i AIS. Wyniki. Badani chcieliby, aby pielęgniarki omawiały z nimi ich problemy zdrowotne (64,3%) oraz uczyły chorych właściwego postępowania w chorobie (85,2%), budziły zaufanie (77,7%) i były bezinteresowne (64,3%). W opinii badanych pielęgniarki udzielały chorym informacji (83,0%), szanowały ich godność (90,7%) i prawo do intymności (93,3%). Chorzy z grupy I wykazujący średnią akceptację choroby, najwyżej ocenili pracę pielęgniarek, zwłaszcza w aspekcie zaufania do personelu pielęgniarskiego (59%), a respondenci z grupy II, posiadając niski lub przeciętny stopień zadowolenia z życia, wyżej oceniali ich profesjonalizm pracy. Wnioski. Pacjenci od pielęgniarek oczekiwali przede wszystkim umiejętności obserwacji, odpowiedniej wiedzy medycznej, humanitarnego stosunku do pacjenta oraz staranności w wykonywaniu zabiegów. Najbardziej pożądanymi przez respondentów cechami charakteru pielęgniarek były: zaufanie, bezinteresowność, poszanowanie godności innych i odpowiedzialność. Ankietowani pacjenci w większości pozytywnie oceniali pracę pielęgniarek, przy czym wyżej na oddziałach zabiegowych niż zachowawczych. Na obu oddziałach zaufanie do pielęgniarek najwyżej ocenili pacjenci ze średnią i dobrą akceptacja choroby, a profesjonalizm i zadowolenie z ich pracy pacjenci ze średnim stopniem akceptacji choroby i odczuwający wysoki poziom satysfakcji z życia. Problemy Pielęgniarstwa 2014; 22 (4): 464–470