Wpływ akceptacji choroby na jakość życia chorych w przewlekłej obturacyjnej chorobie płuc - Olek, Dominika; Uchmanowicz, Izabella; Chudiak, Anna; Jankowska-Polańska, Beata (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2014)
Wstęp. Przewlekła obturacyjna choroba płuc wpływa na jakość życia i ma ścisły związek z poziomem akceptacji choroby. Zwiększenie akceptacji choroby, może zwiększać przystosowanie się do POChP i wpływać na bardziej aktywne radzenie sobie z tym schorzeniem. Cel. Ocena wpływu akceptacji choroby na jakość życia pacjentów z przewlekłą obturacyjną chorobą płuc. Materiał i metody. Badania przeprowadzono wśród 100 osób w wieku od 31 do 80 lat z rozpoznaną przewlekłą obturacyjną chorobą płuc. W badaniu posłużono się skalą akceptacji choroby AIS, kwestionariuszem ogólnym jakości życia SF-36 oraz kwestionariuszem własnego autorstwa. Wyniki. Osoby w wieku 71–80 lat znacznie częściej akceptują swoją chorobę niż osoby młodsze. Osoby pracujące fizycznie charakteryzują się wyższym poziomem skali akceptacji choroby niż osoby będące na rencie lub emeryturze. Mężczyźni cechują się większą wartością wymiaru fizycznego oraz indeksu jakości życia, a zatem gorszą jakością życia niż kobiety. Wnioski. Osoby w wieku do 50 lat określają swoją jakość życia jako lepszą w porównaniu z grupą osób powyżej 50. roku życia. Wzrost poziomu akceptacji choroby wpływa na poprawę jakości życia we wszystkich wymiarach. Problemy Pielęgniarstwa 2014; 22 (4): 471–476