Egzaminy wstępne na kierunek pielęgniarstwo studia II stopnia — rekrutacja na stacjonarne i niestacjonarne studia na uniwersytecie medycznym - Panczyk, Mariusz; Ścieglińska, Bożena; Woynarowska-Sołdan, Magdalena; Gotlib, Joanna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2014)
Wstęp. Warunkiem osiągnięcia w przyszłości przez absolwentów studiów II stopnia sukcesu zawodowego jest przeprowadzenie rzetelnej selekcji kandydatów na te studia. Cel pracy. Analiza porównawcza kandydatów pod kątem uzyskanych wyników ze wstępnego testu egzaminacyjnego przeprowadzonego w Warszawskim Uniwersytecie Medycznym w latach 2009–2012, w zależności od preferowanej formy studiów II stopnia na kierunku pielęgniarstwo. Materiał i metody. Retrospekcja obejmująca łącznie 1960 kandydatów na studia II stopnia w MUW, w tym 1157 deklarujących chęć podjęcia studiów w formie stacjonarnej (grupa FT) i 803 w formie niestacjonarnej (grupa PT). Wyniki. Rzetelność testu egzaminacyjnego była stosunkowo niska i mieściła się w zakresie alfa od 0,429 do 0,558. Wykazano, że poziomo trudności testu, we wszystkich analizowanych rocznikach był niższy w przypadku kandydatów PT w porównaniu z FT. Ponadto, średnia suma punktów uzyskana na egzaminie wstępnym była wyższa w grupie kandydatów FT niż PT (test ANOVA, p<  0,000001). Istotnie wyższe statystycznie wyniki FT niż PT zostały zaobserwowana dla wszystkich analizowanych roczników (test post-hoc RIR Tukeya, p < 0,01). Wnioski. Kandydaci na studia w trybie FT są lepiej przygotowani do studiów II stopnia, niż osoby preferujące system PT. Trudności z dostatecznym opanowaniem zagadnień klinicznych w grupie kandydatów na studia PT, wymagają pogłębionej analizy, także z uwzględnieniem indywidualnych uwarunkowań. Konieczne jest dążenie do poprawy jakości testu wstępnego. Należy także ponownie rozważyć rolę studiów II stopnia w kształceniu kadry pielęgniarskiej i dopasować do tego strategię rekrutacyjną uczelni medycznej. Problemy Pielęgniarstwa 2014; 22 (4): 477–483