Powikłania i konsekwencje przekłuwania ciała w obrębie głowy i szyi - Mędrzycka-Dąbrowska, Wioletta (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2014)
W ostatnich latach przekłuwanie różnych części ciała w celu jego ozdoby stało się popularne w niektórych kręgach społecznych. Przekłuwanie języka i części jamy ustnej stało się sposobem na wyrażenie własnej oryginalności. Zabieg kolczykowania nie jest zupełnie obojętny dla zdrowia, a w niektórych przypadkach może nawet zagrażać życiu. Celem pracy było przedstawienie zagrożeń dla zdrowia i życia związanych z kolczykowaniem języka. W pracy omówiono artykuły pochodzące z czasopism zagranicznych, które ukazały się w ciągu ostatnich sześciu lat. Do badania wybrano 11 artykułów, na podstawie których dokonano analizy porównawczej zagrożeń dla zdrowia i życia związanych z kolczykowaniem języka, z ich krótką charakterystyką. Analiza piśmiennictwa wskazuje, że obecność metalowego przedmiotu w tkance języka może powodować problemy zdrowotne, na przykład: uszkodzenie naczyń krwionośnych w momencie kolczykowania, występowanie epizodów bólowych i obrzęku, infekcje, owrzodzenia jamy ustnej, uszkodzenie czuciowe nerwu językowego, trudności w utrzymaniu prawidłowej higieny jamy ustnej, choroby przyzębia, ryzyko połknięcia lub aspiracji do układu oddechowego niewłaściwie założonej ozdoby, stymulacja wypływu śliny oraz przedłużające się gojenie rany. Piercing języka praktykowany w pewnych kręgach kulturowych od lat, może być przyczyną wielu powikłań zdrowotnych zarówno przejściowych i trywialnych, jak i takich, które mogą stanowić poważne zagrożenie dla życia. Problemy Pielęgniarstwa 2014; 22 (4): 523–527