Planowanie opieki według międzynarodowego standardu ICNP® w Podstawowej Opiece Zdrowotnej — studium przypadku - Kilańska, Dorota; Staszewska, Milena; Urbanek, Natalia; Andrzejak, Aleksandra; Purgał, Justyna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2014)
Wprowadzenie do praktyki pielęgniarskiej terminologii referencyjnej porządkuje ją i ujednolica, pomaga w rozumieniu diagnoz i interwencji pielęgniarskich. Terminologia referencyjna wspiera pracę metodą procesu pielęgnowania. Dzięki zastosowaniu w procesie pielęgnowania Międzynarodowej Klasyfikacji Praktyki Pielęgniarskiej (ICNP) możliwe będzie jego implementowanie do elektronicznego rekordu pacjenta (EHR). Uwidocznienie pracy pielęgniarek, a przede wszystkim jej znaczenia dla procesu terapeutycznego, to krok milowy w systemie ochrony zdrowia. Dla dokumentowania zdarzeń pielęgniarskich niezbędne jest także wskazanie minimalnego (podstawowego) zestawu danych o pielęgniarstwie — INMS, który tę praktykę pozwala analizować i oceniać. Praca metodą procesu pielęgnowania w środowisku to wyzwanie z uwagi na specyfikę miejsca praktyki. Czas, który można poświęcić pacjentom pozwala także na ewaluację planu opieki. Jest to niezbędny element przygotowania pacjenta do samoopieki w kontekście wydolności opiekuńczo-pielęgnacyjnej rodziny. Problemy Pielęgniarstwa 2014; 22 (4): 539–545