Opieka pielęgniarska nad uczniem z zespołem Aspergera — studium indywidualnego przypadku - Kram, Mirosława; Skumiewska, Iwona (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2014)
Wstęp. Zespół Aspergera to jedna z postaci autyzmu wczesnodziecięcego. Głównymi cechami zespołu jest brak zainteresowania otoczeniem, silny opór przed zmianami i zainteresowanie przedmiotami, a nie ludźmi. Cel. Celem pracy było opisanie opieki pielęgniarskiej nad uczniem z zespołem Aspergera. Materiał i metody. Badanie przeprowadzono z udziałem ucznia drugiej klasy szkoły podstawowej. Jako metodę badawczą wykorzystano „Studium indywidualnego przypadku”. Z technik badawczych zastosowano: wywiad/rozmowę, obserwację, analizę dokumentów. Narzędziem badawczym był „Arkusz do gromadzenia danych o pacjencie”. Na podstawie zgromadzonych danych opracowano studium indywidualnego przypadku. Wyniki i wnioski. 1. Prawidłowa opieka pielęgniarki szkolnej oraz grona pedagogicznego nad uczniem pozwoli na uzyskanie dobrej jakości życia ucznia i jego rodziny. 2. Zapewnienie względnej stabilności najbliższego otoczenia oraz wsparcia społecznego pozwoli złagodzić problemy dziecka i ułatwi adaptację do otaczającego świata oraz wejście w dorosłe życie. Problemy Pielęgniarstwa 2014; 22 (4): 553–558