Stres a ryzyko wystąpienia depresji u ludzi młodych w przedziale wiekowym 20-35 lat - Jurkiewicz, Beata; Kołpa, Małgorzata (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2015)
Wstęp. Stres jest nieodłącznym elementem ludzkiego życia, określanym przez Światową Organizację Zdrowia jako najbardziej szkodliwy czynnik zagrażający zdrowiu współczesnego człowieka. Jednym ze skutków przewlekłego działania stresu jest depresja, której rozpowszechnienie nadało jej miano „przeziębienia psychiatrii”. Cel pracy. Celem badania było poznanie czynników wywołujących stres oraz określenie częstotliwości występowania objawów depresji u ludzi młodych. Materiał i metody. Badaniami objęto 100 osób w przedziale wiekowym 20–35 lat, które wzięły udział w internetowym badaniu ankietowym. Wykorzystano kwestionariusz ankiety własnej konstrukcji. Wyniki. Głównym źródłem stresu dla ludzi młodych była szkoła, następnie kolejno praca, dom, sytuacja zdrowotna (osób bliskich). Najbardziej znanymi chorobami związanymi ze stresem były depresja i nerwica, wrzody, choroby sercowo-naczyniowe. Najczęstszymi metodami radzenia sobie ze stresem były: rozwiązanie sytuacji problemowej, spędzanie czasu z bliską osobą, zajęcie się czymś innym. Objawy depresji wystąpiły u 20% ankietowanych. Objawy zespołu przedmiesiączkowego stwierdzono u 85,2% respondentek, natomiast przedmiesiączkowych zaburzeń dysforycznych u 7,4% badanych kobiet. Wnioski. Ludzie młodzi postrzegają środowisko szkolne jako najbardziej stresogenny czynnik. Wybierane metody walki ze stresem różnią się w zależności od płci i wieku badanych. Występuje zależność między miejscem zamieszkania a ryzykiem depresji. Problemy Pielęgniarstwa 2015; 23 (1): 13–19