Analiza poziomu wiedzy i zachowań zdrowotnych w zakresie profilaktyki i wczesnego wykrywania raka piersi w grupie studentek i kobiet pracujących - Kalinowski, Paweł; Bojakowska, Urszula (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2015)
Wstęp. Choroby nowotworowe stanowią istotny problem zdrowotny na całym świecie. Również w Polsce problem nowotworów jest ogromny. Na tak mało optymistyczne statystyki wpływa z całą pewnością wieloczynnikowa etiologia raka piersi oraz późne wykrywanie choroby. Cel. Celem pracy było porównanie poziomu wiedzy i zachowań zdrowotnych w zakresie profilaktyki i wczesnego wykrywania raka piersi wśród studentek oraz kobiet pracujących w makroregionie lubelskim. Materiał i metody. Badanie przeprowadzono wśród 302 kobiet zamieszkałych na terenie województwa lubelskiego. Metodą zastosowaną w pracy był sondaż diagnostyczny. Jako narzędzie badawcze użyto kwestionariusza ankiety własnego autorstwa skonstruowanego specjalnie na potrzeby badania. Obejmował on 34 pytania z zakresu wiedzy i postaw kobiet wobec profilaktyki i wczesnego wykrywania raka piersi. Wyniki. Wczesne wykrycie choroby jako czynnik mający największy wpływ na wyleczenie wskazało 98% studentek i 97,4% kobiet pracujących. Większość respondentek (57,4% studentek vs. 70,8% kobiet pracujących) wskazało badanie mammograficzne jako najlepszą metodę wykrywania raka piersi. W grupie studentek 63,5% wiedziało czym są badania przesiewowe, a w grupie pracujących właściwej odpowiedzi udzieliło tylko 35,1% kobiet. Prawie połowa studentek (49,3%) nie korzystała w ogóle z kontrolnych wizyt w celu zbadania piersi. W grupie kobiet pracujących z badań korzystała większa liczba badanych (77,9%). W obu analizowanych grupach większość kobiet potrafiło przeprowadzać samobadanie piersi jednak niewielki odsetek respondentek przeprowadzał badanie regularnie. Wnioski. Wiedza z zakresu profilaktyki raka piersi w obu grupach jest niezadowalająca i wymaga uzupełnienia. Problemy Pielęgniarstwa 2015; 23 (1): 20–26