Stereotypy i postawy mieszkańców Małopolski wobec przedstawicieli wybranych kultur - Kamińska, Alicja; Majda, Anna; Zalewska-Puchała, Joanna; Sajdak, Ilona (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2015)
Wstęp. W Polsce kontakty z osobami mówiącymi innym językiem, o innym kolorze skóry, innego wyznania, należącymi do innego kręgu kulturowego, mającymi inne obyczaje i wierzenia, znacznie się nasiliły po wejściu Polski do rodziny krajów Unii Europejskiej. Cel. Celem pracy było poznanie opinii mieszkańców Małopolski na temat stereotypów, uprzedzeń i dyskryminacji oraz ich postaw wobec osób z odmiennych obszarów kulturowych. Materiał i metody. Badania przeprowadzono wśród 120 osób zamieszkujących teren południowej Małopolski. Do przeprowadzenia badania wykorzystano kwestionariusz ankiety własnego autorstwa oraz Skalę Bogardusa, jako narzędzie badawcze wystandaryzowane. Do analizy statystycznej użyto testu U Manna-Whitneya, Spearmana. Wyniki. Większość osób badanych miała kontakt ze stereotypami na temat mniejszości kulturowych. Wszyscy ankietowani potrafili wymienić kilka stereotypów o Romach, muzułmanach oraz Żydach. Największy dystans ankietowani wykazali wobec mniejszości romskiej, najmniejszy w stosunku do mniejszości muzułmańskiej. Wnioski. Małopolska jest regionem, który zamieszkany jest przez wiele osób należących do mniejszości kulturowych i narodowościowych. Codzienny kontakt z tymi osobami powinien sprowadzać się do zrozumienia ich kultury, tradycji i zachowań, a nie do dyskryminacji, szykanowania, odtrącania. Bardzo ważne jest, aby zapobiegać potencjalnym konfliktom społecznym, do których może dochodzić, jeśli będziemy kierować się uprzedzeniami, które najczęściej wynikają ze stereotypów. Problemy Pielęgniarstwa 2015; 23 (1): 27–33