Wpływ psychoterapii na przebieg choroby alkoholowej u pacjentów leczonych w ośrodku terapii uzależnień - Pływak, Anna; Galus, Krzysztof; Kozak-Szkopek, Elżbieta (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2015)
Wstęp. Psychoterapia jest jedną z metod leczenia uzależnienia od alkoholu. Cel pracy. Celem pracy była ocena wpływu leczenia psychoterapeutycznego u pacjentów uzależnionych od alkoholu leczonych w Wojewódzkim Ośrodku Terapii Uzależnień w Pruszkowie. Materiał i metody. Badaniom poddano 50 osób z województwa mazowieckiego z rozpoznaną chorobą alkoholową. Zbadano długotrwałość utrzymywania się uzależnienia od alkoholu, czynniki usposabiające do jego wystąpienia, wpływ wieku, wykształcenia i przebytych uprzednio psychoterapii na wyniki obecnego leczenia. Wyniki i wnioski. Najlepszy wynik psychoterapii uzyskano u pacjentów leczących się w ośrodku po raz drugi i mających wyższy stopień wykształcenia. Dobre wyniki osiągnęli pacjenci w wieku średnim, u których prawdopodobnie alkohol nie spowodował jeszcze dużych uszkodzeń i którzy potrafili wyciągnąć odpowiednie wnioski ze strat poniesionych z powodu jego nadużywania. Chociaż wyniki psychoterapii są zwykle niewielkie, to jednak leczenie psychoterapeutyczne powinno być stosowane u pacjentów, u których są do niego wskazania. Problemy Pielęgniarstwa 2015; 23 (1): 57–62