Charakterystyka wolontariusza hospicyjnego z perspektywy pielęgniarki - Szeliga, Marta (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2015)
Wstęp. Obecnie coraz częściej w skład zespołu terapeutycznego sprawującego bezpośrednią opiekę nad chorym wchodzą również wolontariusze. Placówkami medycznymi, które najdłużej i najliczniej z nimi współpracują są hospicja. Cel pracy. Celem pracy było opracowanie profilu wolontariusza hospicyjnego. Materiał i metody. Badaniami objęto 154 uczestników czterech kolejnych (lata: 2009–2012) edycji kursu organizowanego przez TPCH „Hospicjum im. św. Łazarza” w Krakowie dla osób pragnących dołączyć do grona wolontariuszy hospicyjnych. Zastosowano metodę sondażu diagnostycznego, narzędziem badawczym był autorski kwestionariusz ankiety. Wyniki opracowano przy użyciu programu SPSS 14 PL. Wyniki i wnioski. Profil kandydata na wolontariusza w hospicjum odbiega od ogólnego profilu wolontariusza, zwłaszcza pod względem wiekowym. Do wolontariatu hospicyjnego częściej zgłaszają się kobiety, zazwyczaj są one stanu wolnego, posiadają średnie lub wyższe wykształcenie, są czynne zawodowo. Problemy Pielęgniarstwa 2015; 23 (1): 63–68