Problem akceptacji choroby a jakość życia pacjentów z niewydolnością serca - Uchmanowicz, Izabella; Pieniacka, Magdalena; Kuśnierz, Maria; Jankowska-Polańska, Beata (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2015)
Wstęp. Przewlekła niewydolność serca (HF, heart failure ), jest poważnym problemem zdrowotnym, który wiąże się z obniżoną jakością życia (QoL, quality of life ) chorych. Stan zdrowia wpływa istotnie na życie oraz funkcjonowanie człowieka, w rezultacie na ocenę jakości życia oraz akceptację (AI, acceptance of illness ). Cel. Ocena wpływu akceptacji choroby na jakość życia pacjentów z przewlekłą niewydolnością serca. Materiał i metody. Badanie obejmowało 100 chorych z przewlekłą niewydolnością serca leczonych na Oddziale Kardiologicznym Dolnośląskiego Szpitala Specjalistycznego. Badania przeprowadzono metodą sondażu diagnostycznego za pomocą kwestionariusza, którego integralną częścią była skala oceny jakości życia SF-36 oraz skala akceptacji choroby AIS. Wyniki. W badaniu udział wzięło 64 mężczyzn i 36 kobiet. Osoby mieszkające na terenach wiejskich oraz osoby niepracujące cechowały się istotnie gorszą jakością życia oraz znamiennie niższymi wartościami skali akceptacji choroby. Wsparcie rodziny wywiera istotny wpływ na odczuwaną jakość życia wśród badanej grupy. Wyższy poziom akceptacji choroby wiązał się z niższymi wartościami wymiaru fizycznego oraz indeksu jakości życia, a więc istotnie lepszą jakością życia w tych wymiarach. Wnioski. Pacjenci z HF o mniejszym poziomie akceptacji choroby cechują się znacznie niższą jakością życia. Problemy Pielęgniarstwa 2015; 23 (1): 69–74