Pierwsza pomoc w urazach narządu wzroku wykonywana przez pielęgniarki - Borowiak, Ewa; Czajkowski, Janusz; Kotarba, Agnieszka (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2015)
Autorzy charakteryzują praktyczne zasady udzielania pierwszej pomocy przez pielęgniarki w najczęściej spotykanych w obrębie oka ludzkiego urazach mechanicznych, chemicznych, termicznych i energią promienistą. Skuteczność pomocy zależy od rodzaj urazu, czas jaki upłynął od zdarzenia, sposób badania osoby poszkodowanej i pojętych działań. Przede wszystkim nie należy niepotrzebnie ingerować w doznany uraz, a jedynie odpowiednio przepłukać i zabezpieczyć uszkodzoną okolicę oka. W urazach chemicznych liczy się przede wszystkim czas i skuteczność wypłukania środka chemicznego. Istniej potrzeba praktycznych szkoleń pielęgniarek (ale i położnych) w zakresie zasad udzielania pierwszej pomocy w urazach narządu wzroku. Problemy Pielęgniarstwa 2015; 23 (1): 94–98