Mapowanie pojęć ICNP® w procesie pielęgnowania pacjentów z przewlekłą niewydolnością serca. Część 2 - Grabowska, Hanna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2015)
Niewydolność serca stanowi przyczynę wysokiej śmiertelności i hospitalizacji oraz związanych z nią kosztów leczenia i niezdolności do pracy. Pacjent, poza rozwiązywaniem problemów dotyczących statusu fizjologicznego, wymaga kompleksowej opieki uwzględniającej również pozostałe sfery funkcjonowania chorego, w tym edukacji zdrowotnej. Celem niniejszego artykułu było przeprowadzenie mapowania najczęściej występujących u chorych problemów pielęgnacyjnych, wyników oraz działań pielęgniarskich (w odniesieniu do problemów wykraczających poza sferę somatyczną) frazami opisującymi diagnozy, wyniki i interwencje ICNP®. W pracy zastosowano metodę analizy i krytyki wybranych pozycji piśmiennictwa polskiego (z lat 2005–2015) uwzględniającego aspekty opieki pielęgniarskiej nad pacjentami z niewydolnością serca. Terminy zawarte w katalogu ICNP® umożliwiają pełne zastąpienie „tradycyjnych” sformułowań opisujących diagnozy, wyniki oraz zakres podejmowanych przez pielęgniarkę interwencji wobec chorych z niewydolnością serca. Problemy Pielęgniarstwa 2015; 23 (1): 110–116