Systemy kształcenia pielegniarek w wybranych krajach Europy i Stanach Zjednoczonych - Jarzynkowski, Piotr; Piotrkowska, Renata; Książek, Janina (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2015)
Reformy edukacji pielęgniarek zapoczątkowano w latach 90. Podstawową cechą wprowadzonych reform było odchodzenie od typowego szkolenia zawodowego do nauki zawodu na wyższej uczelni. Porównując system kształcenia polskich pielęgniarek i pielęgniarek w innych krajach, należy przede wszystkim podkreślić, że w bardzo dużym stopniu obecną strukturę edukacyjną ukształtują wspólne przepisy Unii Europejskiej. Celem pracy była analiza systemu kształcenia pielęgniarek w wybranych państwach Europy i w Stanach Zjednoczonych. W pracy wykorzystano analizę piśmiennictwa z zakresu tematu. Na podstawie przeprowadzonej analizy można zauważyć, że wspólne przepisy Unii Europejskiej spowodowały, że w większości krajów dyplom pielęgniarki uzyskany w danym kraju daje możliwość wykonywania zawodu w innym kraju. Nie oznacza to jednak, że poziom i kierunek kształcenia pielęgniarek w każdym z tych krajów jest identyczny. Jednolite są jego podstawy i ogólny zarys. Problemy Pielęgniarstwa 2015; 23 (1): 117–122