Sytuacje trudne dla studentów pielęgniarstwa w czasie pierwszych zajęć praktycznych w szpitalu - Bodys-Cupak, Iwona; Brzegowa, Marzena; Majda, Anna; Zalewska-Puchała, Joanna; Kamińska, Alicja (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2015)
Wstęp. Studenci pielęgniarstwa w trakcie realizacji pierwszych zajęć praktycznych, mają kontakt z nowym środowiskiem, podejmują nowe działania, co wiąże się z występowaniem sytuacji trudnych. Cel. Celem pracy była analiza sytuacji trudnych z jakimi spotykają się studenci pielęgniarstwa w czasie realizacji pierwszych zajęć praktycznych. Materiał i metody. Badaniami objęto 105 studentów studiów licencjackich na kierunku pielęgniarstwo UJ CM w Krakowie. Zastosowano metodę sondażu diagnostycznego i szacowania. Wykorzystano Skalę Uogólnionej Własnej Skuteczności autorstwa Schwarzera i Jerusalem, w adaptacji Juczyńskiego (GSES) i kwestionariusz ankiety własnej konstrukcji. Analiza statystyczna została przeprowadzona testem chi2, za poziom istotności przyjęto p < 0,05. Wyniki. Prawie połowa badanych studentów pielęgniarstwa przyznała, że w czasie realizacji pierwszych zajęć praktycznych w szpitalu bardzo często doświadczała sytuacji trudnych. Sytuacji takich istotnie rzadziej doznawali studenci młodsi wiekiem (p = 0,00219; chi2 = 11,6908). Najczęściej sytuacje trudne dotyczyły kontaktu z pacjentem. Ich przyczyną były: brak doświadczenia (47,5%), brak wiedzy (18,8%) oraz brak wsparcia (15%). Najczęściej stosowanym sposobem radzenia sobie z takimi sytuacjami było poszukiwanie wsparcia emocjonalnego (49,2%). Wnioski. Wiedza na temat występowania sytuacji znaczących w czasie realizacji pierwszych zajęć praktycznych dla studentów, poza celami poznawczymi, może również spełniać funkcje prewencyjne. Problemy Pielęgniarstwa 2015; 23 (2): 160–165